hvem er vakrest?

Jeg kjenner en trønder, ja, jeg kjenner flere, det er ikke det. Men denne ene; han og jeg – samme hva vi snakker om – så ender vi alltid opp med å diskutere hvilken middelalderkirke som er vakrest i landet – Nidarosdomen eller Stavanger Domkirke. Dette har pågått en stund, og vi er enda ikke blitt enige.

Men nå er spørsmålet avklart. Jeg må nevne det for trønderen neste gang jeg ser ham. Det er nemlig Trondenes kirke i Harstad. Jeg var der igår for å holde foredrag, og igjen ble jeg slått av de rene, enkle linjene og de praktfulle alterskapene som vi var så heldige å få en presentasjon av ved konservator Kristin Kausland. I tillegg til at den lokale katolske sognepresten, p. Gunther, tok meg en lyntur gjennom resten av skattene – han er guide der, når det passer sånn.

Det er den best bevarte middelalderkirke i Norge og verdens nordligste steinkirke. I inngangspartiet står det en minneplakett over Grønlandsmisjonæren Hans Egede som ble døpt i denne kirken. Men det er det jo og andre som er – Norges siste erkebiskop Olav Engelbrektsson blant andre, og han har ingen minneplakett! Det bør noen gjøre noe med. Kantor i Kvæfjord, Harald Lind-Hanssen gjorde meg oppmerksom på dette. I likhet med de to nevnte størrelsene, er han også døpt i Trondenes, men det han ikke visste var at vår egen sr. Else Marie Norland også døpt der. Og hun har fødselsdag i dag!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s