ave crux

Ave crux, spes unica – navnet på denne bloggen: Hill deg, kors, vårt eneste håp!

I primstaven er det korsmesse i dag, 14. september, festen for korsets opphøyelse. Korset som seierstegn, ikke bare torturredskap, korset som gjennom oppstandelsen ble veien til frelse.

Som kristne er vi kalt til å leve i korsets tegn – Vi ble tegnet med korsets tegn ved vår dåp, vi bekrefter vår dåp hver gang vi gjør korsets tegn, og vi kan se, tolke, lese vårt liv i lys av korset. Det opphøyede korset er torturredskapet som ble vendt til seierstegn ved Jesu Kristi oppstandelse fra de døde. Derfor skal vi også se våre liv i lys av oppstandelsen. Korsets opphøyelse inviterer til begge deler.

Korsmesse betegner fra gammelt av to minnedager for det hellige kors; korsmesse om våren (3. mai) til minne om at Helena, keiser Konstantins mor, angivelig skulle ha funnet det hellige kors under en reise til Det hellige land på 300-tallet, og korsmesse om høsten (14. september) til minne om gjenerobringen av korset som var tatt av perserne.

Korsmesse satte også spor etter seg i seder og skikker i Norge. Ved korsmesse om våren skulle alle gjerder være satt i stand og alle grinder satt i, og ved korsmesse om høsten skulle alt høstarbeid være ferdig og alle grinder tas bort.

Jeg har tidligere skrevet om denne festen her og her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s