Er Norge fortsatt et kristent samfunn?

Lars Roar Langslet stilte spørsmålet i sitt mektige foredrag om Olav den hellige og Olavsarven. Han sier bl.a. «Jeg er kommet i stadig større tvil om det gir mening å svare ja. Og det skyldes ikke bare at et voksende befolkningsinnslag bekjenner seg til andre religioner, eller til ingen religion i det hele tatt. Det skyldes først og fremst at det i min levetid er skjedd en mektig glidning, ja nærmest et skred, i retning av et avkristnet samfunn, der den etiske fellesnevner er individualistisk (for ikke å si egoistisk) lykke-moral, og der religion og fremfor alt kirke oppleves som irrelevant av de fleste.

Mye henger selvsagt igjen, holdninger og handlingsmønstre av kristen inspirasjon, især en humanistisk innstilling som opplagt er kristen arv, men som vi har felles med humanetikere. Demokratiet har det kristne menneskesyn som en av sine viktigste inspirasjonskilder, og det omsorgsidealet som ligger til grunn for vårt velferdssystem, ble podet

inn i vår kultur av Kirken. Så Norge er et godt land å leve i – jeg kunne ikke tenke meg å bo fast i noe annet. Og heldigvis fins det fortsatt talløse gode kristne, også blant dem som tror at de ikke tror. Men det er tydelig at samfunnet som helhet er blitt mer og mer avkristnet. Saltet har langt på vei mistet sin kraft.» Les hele foredraget!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s