Var det oss, mon tro?

Kanskje er jeg blitt overfølsom, men etter intens olsokfeiring – både katolsk og økumenisk – her i St. Olavs stad, stusset jeg veldig da jeg leste følgende i den meget lokale avisen «»Verdalingen»: «På lørdag formiddag er det middelaldergudstjeneste i Stiklestad kirke. Formen og uttrykket balanserer mellom å være gudstjeneste og forestilling. Gudstjenesten er på latin og starter med en meget fargerik prosesjon fra middelaldermarkedet og inn i kirken. Her er både låghalte og blinde som søker frelse og helbredelse, munker og nonner, prester og legfolk. Gudstjenesten bruker liturgiske ledd fra middelalderens messer, det leses fra Passio Olavi og det hele avsluttes med prosesjon rundt alteret og Olavssteinen.» Var det oss, mon tro? Vi hadde jo messe der lørdag, men stopp litt – vi gikk da vitterlig fra teglverkstomten og ikke fra middelaldermarkedet – fargerike var vi utvilsomt – og om ikke låghalte, så i hvert fall haltende – (en av de engelske gjestene snublet og falt da han foreviget det fargerike opptoget) – men vi danset da vitterlig ikke rundt alteret og Olavsstenen! Der går grensen, selv for katolikker!

4 tanker på “Var det oss, mon tro?

    • I vår katolske prosesjon på Stiklestad var vi faktisk både munker, nonner, prester og legfolk uten å fake noe som helst. Mitt poeng med å skrive det jeg gjorde var bare å få frem at det som var levd liv i middelalderens kirke er levende liv i vår kirke i dag. Det er ikke historie, det er høyst aktuelt.

  1. Takk, Sofia, for oppklaringen, Det ante meg at det ikke kunne være oss allerede da jeg leste at «Formen og uttrykket balanserer mellom å være gudstjeneste og forestilling.» Vår messe var så langt fra en forestilling som det går an å komme. Den omtalte (formodentlig lutherske) «middelaldermessen» derimot… man må jo bare bli fylt av medfølelse når noen famler slik i letingen etter det de har mistet/har blitt frastjålet. Be for oss, Hellig Olav, Norges evige konge!

  2. Kjære søster Anne Bente,

    først i dag ble jeg oppmerksom på spørsmålet på bloggen din, og jeg kan oppklare: Dette har ingenting med den romersk-katolske messen i Stiklestad kirke å gjøre. Den såkalte middelaldergudstjenesten i Stiklestad er det menigheten i Stiklestad kirke som står for, og den har stått på programmet i flere år nå. Gudstjenesten balanserer mellom konsert, teater og gudstjeneste. De som «danser» rundt alteret er skuespillere/folk fra middelaldermarkedet, som for øvrig deltar med middelaldermusikk og middelalderinstrumenter. Gudstjenesten er ikke historisk, men lar seg inspirere av historien. Den er en flott opplevelse både for oss som arrangerer den og for dem som deltar, og vi har nesten hvert år også hatt med katolske deltakere. Min gode venn sogneprest Bernd Hensinger i Dischingen ministrerte i fjor. Vi «famler ikke i letingen etter det vi har blitt frastjålet» slik Ragnhild sier, og alle og enhver er hjertelig velkommen neste gang Middelaldergudstjenesten står på programmet! Om det blir i 2013 – eller først i 2014 – tør jeg ikke si noe om akkurat nå.

    De vennligste hilsener
    Idar Kjølsvik

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s