åpen kirke

Santa Maria ai Monti – «menighetskirken» i Roma – ligger i et folksomt og populært område. På kveldene et intenst folkeliv. Og kirken er åpen dagen lang, vidåpne dører fra 7 om morgenen til 10 om kvelden. Det har ikke skjedd at jeg har kommet dit alene. Det er alltid folk der. Beboere, turister, arbeidsfolk – noen målbevisste; tenner et lys, kneler ned, ber en bønn. Andre går bare stille omkring, noen på jakt etter et klenodium, noe som kan fotograferes. Det er ikke så mye, for å være ærlig; høyst ordinære helgenfigurer, og slitte kneleskamler – reparert med brun tape. Det siste er nå forresten et godt tegn for en kirke! Og over høyalteret – Mariabildet fra 1400-tallet, som ble funnet i ruinene fra et klarisskloster.

Utenfor sitter tiggerne. Ikke bare utenfor, forresten. Til venstre nærmest alteret er graven til en tigger; den hellige Benedikt Josef Labre (1748-1783). Han døde på kirketrappen her i hellighets ry og ble begravet i kirken. Labres livshistorie er spesiell. Han var en «dåre i Kristus», kom fra en ganske velstående familie, ønsket å gå i kloster og gjorde også forsøk på det, både hos karteusere og trappister, men ble avvist. Han hadde ikke helse til det, plaget som han var av depresjoner.

Han ble fransiskaner tertiær, og lengselen etter å leve et liv i Kristi etterfølgelse, realiserte han som pilegrim og tigger. Han gikk til fots til en rekke pilegrimsmål, til noen av dem flere ganger, og levde av det folk var villige til å gi ham.

De siste årene av hans liv tilbragte han i Roma. Han var kjent i strøket omkring Colosseum. Maria ai Monti ligger bare et stenkast unna. Og ble altså gravlagt i kirken. En marmorskluptur i et glassmonter er gravmælet hans. Og i monteret ligger det massevis av bønneintensjoner.

Hellige Benedikt Josef, be for oss.Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s