to fragmenter

Å be med Bibelen (lectio divina) er en egen og lang klostertradisjon som har bevart sin aktualitet, og som stadig fler får øynene opp for. Tidebønner er også å be med Bibelen. Syklusen av salmer som kommer igjen, de stadige repetisjonene som fører til fordypning og som kan gi plutselige aha-opplevelser – selv etter mange års bruk. Og da, ikke fordi de har nyhetens interesse – vi kan dem jo nesten utenat – men fordi Skriften plutselig «går i oppfyllelse», plutselig er det du leser en realitet i ditt eget liv – her og nå.

Igår og i dag var det to fragmenter fra lesningene som hang igjen etter tidebønnene. Til vesper igår fra Apostlenes gjerninger: «Uten at de var klar over det, oppfylte Jerusalems innbyggere og deres ledere de profetord som blir lest i synagogen sabbat etter sabbat» – og i dag til laudes fra Jeremia: «jeg har overlatt min sak til deg».

To fragmenter som peker i samme retning: overgivelse og tillit. Når alt kommer til alt den eneste adekvate livsholdningen.

(St. Olav forlag har kommet med to små bøker om lectio divina og tidebønner som begge anbefales. Karl Gervin/P. Joel Regnard OCSO: Lectio divina, langsom, interaktiv bibellesning, og Karl Gervin/sr. Sheryl Frances Chen OCSO/sr. Anne Elizabeth Sweet OCSO: Tidebønnene, bærekraftig bønneliv. En annen som skriver om lectio divina på en begripelig måte er Stian Kilde Aarebrot i bokenKunsten å forme livet – plastisk teologi. Den anbefales på det varmeste.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s