Eivor Andersen Oftestad kom i går ut med boken «Vi lager barn» (Frekk forlag) – en kulturhistporisk gjennomgang av forholdet til svangerskap, fødsel, barn fra reformasjonen og frem til i dag. «Uten barn, ingen fremtid», sier hun, og peker på at det å avle/produsere/designe barn aldri bare er en privatsak, men har sosiale, politiske, religiøse implikasjoner.
På 1500-tallet var barneproduksjon Guds ansvar: ”Får du barn, så takk Gud. Får du ikke barn, takk også Gud.” I dag er Gud satt på sidelinjen, mennesket alene er ansvarlig for de barn det produserer. ”Fremtidens barneproduksjon består av en rekke valg foreldre aktivt må ta stilling til”, skriver Oftestad, og jo mer vi vet, desto større blir det personlige ansvaret – men hvor stort ansvar vil vi egentlig ha, spør hun, og hvor stort ansvar klarer vi?
Anmeldelser av boken er på vei fra min side, men foreløpig kan jeg bare si: les den og fryd dere over illustrasjonenene og bokens formgivning! Anette L’Orange fra Blunderbuss har gjort en storartet jobb med bokdesignen hvor hun på omslaget og omslagssidene boltrer seg med utgangspunkt i Lucas Cranach d.e.’s Adam og Eva (1526) som gjengis i boken; fra et nærbilde av navle og fikenblad på det hudfargede omslaget, til de frodigste varianter på bokens omslagssider; til å begynne med ”ren natur”: Adam og Eva, eplet, slangen, avslutningsvis Eva med preventiver i hendene, og Adam på vei bort fra henne med porno i den ene hånden og avlagt sæddose i den andre – selvtilstrekkelige og med full kontroll over reproduksjonen. Å lage barn er entydig blitt et resultat av planlegging og kontroll, om så var alene.
Les Mathilde Fastings anmeldelse her.