en synodal vei og et hyrdebrev

I går ble de nordiske biskopenes hyrdebrev offentliggjort: «Hyrdebrev om menneskelig seksualitet».

Hyrdebrevet kommer bare uker etter avslutningen av «den synodale vei» i Tyskland, som blant annet går inn for velsignelse av homofilt samliv, og inkludering av genderideologien i kirkelig praksis. Jeg leser hyrdebrevet dels som et svar på noen av utspillene derfra. Biskopene våre kom for ett år siden med et åpent brev til de tyske katolske biskopene, med en reaksjon på en utvikling som de mente, truet Kirkens enhet. Nå er «den synodale vei» avsluttet, og Kirken i Tyskland fremstår som dypt splittet, de troende er splittet, bispekollegiet er splittet, og forholdet til Kirken sentralt er utfordret. Den tyske synodale vei må forøvrig ikke forveksles med den synodale prosess som pave Frans har initiert forut for synodene i 2023 og 2024.

Hyrdebrevet om menneskelig seksualitet griper inn i større debatt som griper om seg, og som ikke minst gir seg uttrykk i genderideologien. Det tar også opp den bibelske bruken av regnbuen, sett opp mot regnbuen som Pride-symbol. Et annet tema er hvordan møte troende som lever i irregulære forhold – det være seg fraskilte/gjengifte, samboende homofile eller heterofile for den del, altså forhold som ikke innfrir kravene til et sakramentalt ekteskap. Biskopene er tydelige i spørsmålet om kristen antropologi og markerer samtidig at Kirken skal være åpen for alle. Hyrdebrevet søker å møte menneskene der de er i livet. De ser utfordringene mange mennesker lever under, men sier: «Vår oppgave og misjon som biskoper er å peke mot Kristi buds fredelige, livgivende vei. Den kan synes trang når vi først setter ut, men blir bredere jo lenger vi kommer. Vi gjorde dere urett, bød vi dere mindre enn som som så…»

Brevet har fått stor internasjonal oppmerksomhet, blant annet i italienske l’Espresso som kaller det for «A must-read-letter from the bishops of Scandinavia«, CNA, the Pillar osv. Avisene Dagen og Vårt land har også viet brevet oppmerksomhet. Og Norges Unge Katolikker (NUK) har også kommet med en fin omtale av brevet. Selv deltok jeg i en samtale med Pål Johannes Nes og p. Arne Marco Kirsebom om brevet. Den finner du her.

Link til hyrdebrevet

St. Rita radio har også en versjon av brevet lest inn av biskop Erik Varden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s