levende stener

I dag, 9. november, feirer vi Laterankirkens vigselsfest. Laterankirken er Romas domkirke, den er pavens bispesete, og som sådan den viktigste av Romas hovedkirker.

Den første kirken i Lateranet ble vigslet på denne dagen i 324. Kirken bærer tittelen «mor og hode for alle byens og verdens kirker». Kirken regnes som vår mor, ja, som en fruktbar kvinne. Dagens første lesning er fra profeten Esekiel, der han i en visjon ser vann som renner ut fra templet, og overalt hvor det kommer bringer vannet sunnhet og liv.

Hvorfor leser vi en slik lesning på en kirkevigselsfest?, spør p. Joseph Mulvin OP i en preken. Jo, for det første fordi kirken er den nye pakts tempel. Templet var det i det gamle pakt bare ett av. Men i det nye pakt er det templer overalt, og vi håper at det ut fra disse kirker skal strømme sunnhet og liv. 

Ved en misforståelse ble det lest to lesninger hos oss i dag, og da kan vi også trekke p. Josephs refleksjoner et stykke videre. For hva sier ikke Paulus i denne lesningen fra 1. korinterbrev: Vet dere ikke at dere er Guds tempel, og at Guds ånd bor i dere? Og ødelegger noen Guds tempel, skal Gud ødelegge ham. For Guds tempel er hellig, og dette templet er – dere selv.

Vi er Guds byggverk. Ikke bare kirker av tre og sten, men vi er Guds levende byggverk, levende stener i det store byggverket som er Kirken! Dette motivet gjenfinner vi også i dagens lesningsofficium, som har med en preken av den hellige biskop Cæsarius av Arles. Han parafraserer Paulus og sier: Den sanne og levende Guds tempel er det vi selv som må være. Likevel er det med rette at at de kristne folkeslag feirer denne høytidsfest for moderkirken, for de vet at de er gjenfødt i ånden ved henne – Gud bor ikke bare i det som er bygget med menneskehånd, ikke i en bolig av tre og sten, men fremfor alt i sjelen som er skapt i Guds bilde og utformet ved Skaperens egen hånd – Da vi ble frelst (ved dåpen), ble vi Guds bolig, for Gud har i sin miskunn gjort oss til en bolig for seg. – Om vi i glede vil feire minnedagen for et gudshus, må vi ikke ødelegge Guds levende tempel i oss med onde handlinger. For at vi skal finne denne kirken slik vi vil den skal være når vi kommer det, må vi forberede våre sjeler. Ønsker du å finne en vakker basilika? Da må du ikke tilsmusse din sjel med synder. Hvis du vil at basilikaen skal stråle av lys – også Gud vil dette – at din sjel ikek skal være nedsunket i mørke, men at, som Herren sier, de gode gjerningers lys må skinne i oss, og han som er i Himmelen herliggjøres. Slik som du selv går inn i dette templet, slik vil Gud gå inn i din sjel, slik han selv har lovet: Jeg vi bo i dem og ferdes blant dem.

I morgen feirer vi den hellige pave Leo den store (440-61). Han restaurerte Laterankirken rundt 460. Vil du lese om denne kirkens mangfoldige historie, finner du en veldokumentert og god artikkel av p. Per Einar Odden her.

Men morgendagen forøvrig ikke bare minnedagen for den store pave Leo, det er også dagen Vatikanet vil offentliggjøre den lenge tillyste McCarrick-rapporten. Arbeidet med denne rapporten ble annonsert i oktober 2018 av pave Frans. Det forventes at den vil svare på endel av spørsmålene om hvordan den nå avsatte kardinal Theodor McCarrick kunne stige i gradene like til topps i Den katolske kirkes hierarki, når ryktene om seksuelt misbruk var kjent. Det er også ventet at økonomiske forhold vil bli belyst. McCarrick rådet over store kirkelige fond som han også benyttet for å kjøpe seg velvilje i det kirkelige system. Jeg har skrevet om McCarrick tidligere, blant annet her.

Det er lett å bli desillusjonert av slike nyheter, men da er det nyttig å minnes hva den hellige biskop Cæsarius sier i anledning dagens fest: For at vi skal finne denne kirken slik vi vil den skal være når vi kommer der, må vi forberede våre sjeler.

Dagens vigselsfest er viktig i seg selv, men ekstra viktig for en del katolikker her til lands når den også setter punktum for normalt messeliv i tre uker fremover. Det er ille å måtte stenge ned kirkene og avskjære Guds folk fra gudstjenestelivet og Guds hus. Men da blir dagens budskap ekstra viktig: For Guds tempel – det er dere selv. Og når den enkelte av oss renses og bringes et lite stykke videre på helliggjøringens vei, da renses og helliggjøres Kirken også! En trøst og en oppfordring!

Som Cæsarius av Arles sier: Ønsker du å finne en vakker basilika? Da må du ikke tilsmusse din sjel med synder. Hvis du vil at basilikaen skal stråle av lys, må din sjel ikke være nedsunket i mørke, men, som Herren sier, de gode gjerningers lys må skinne i oss, og han som er i Himmelen herliggjøres.

Jeg avslutter med dagens kirkebønn: Allmektige Gud, av levende og utvalgte stener bygger du en evig bolig for din majestet. Styrk nådens ånd i din Kirke, så det folk som er deg tro, vokser og sammenføyes lik et byggverk, og fullendes i det himmelske Jerusalem. Amen

Én tanke på “levende stener

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s