paven og filmskaperen

Historien har en tendens til å gjenta seg. Den mye omtalte filmen om pave Frans, hvor han uttaler seg om homofile og homofile parforhold, følges av mange spørsmål. For hva sa han nå egentlig, pave Frans, om homofile parforhold? Og mente han det?

Igjen er vi altså utsatt for en uttalelse som, til glede for noen og ergrelse for andre, kan og må tolkes og settes i sammenheng for å bli forstått. Og den eneste som kan si noe klart om det er paven selv, men han sier ikke noe. I hvert fall ikke offisielt, og Vatikanets pressetalsperson eller -personer (presse- og kommunikasjonsavdelingen har blitt mangedoblet under pave Frans), de sier heller ikke noe. Så da er det opp til journalister å grave og finne ut av ting. Og det gjør de.

Mens tolkningene florerer, er det noen fakta som er fremkommet. Det fremgår at filmskaperen Afieevsky løy om intervjuet. Han sa det var et direkte intervju med paven, mens det dreier seg om klipping og liming av et intervju med meksikansk tv i 2019. Da dette intervjuet ble publisert, var pavens uttalelser om homofilt samliv utelatt og dermed ikke kjent for andre enn de som har tilgang til Vatikanets indre gemakker. Det har filmskaperen hatt.

I det opprinnelige intervjuet sier pave Frans at homofile har rett til familie. Men hva betyr det? At de har rett til å gifte seg og adoptere barn, eventuelt få barn ved surrogati? Det paven imidlertid kritiserte i intervjuet, var familier som støtte ut egne barn som sto frem som homofile. Mer enn en nyanseforskjell, altså. Paven har flere ganger gått ut mot homofiles rett til adopsjon. Barn trenger et mannlig og et kvinnelig forbilde, sier han, for å skape sin identitet. Men paven uttrykker her støtte til legalisering av homofilt samliv. Det er oppsiktsvekkende nok ettersom Kirken ikke aksepterer andre samlivsformer enn det livslange ekteskapet mellom mann og kvinne. Alle andre er kalt til avholdenhet. Det gjelder fortsatt. Og hvilke signaler sender han til katolske homofile som har valgt å leve i sølibat, eller for den del til fraskilte gjengiftede som i respekt for Kirkens lære ikke mottar sakramentene? Hvis alt annet utenomekteskapelig samliv er ok? Samtidig har pave Frans andre ganger snakket om det umoralske ved homoseksuelle handlinger. Forvirrende?

Vatikanets talsmann/-menn nekter å kommentere, men den som er informert, er jesuitten Spadaro, redaktør for tidsskriftet La Civiltà Cattolica. Han vet å fortelle at dette er gammelt nytt, har dere glemt det?, spør han. Han later altså som om klippene ble publisert i 2019, noe han åpenbart selv har glemt at de ikke ble.

Hovedproblemet nå er pavens taushet. Hvis verken han eller hans talerør, kommer med en oppklaring, må man tro at han går god for klippingen. Det har jo skjedd at Vatikanet har rykket ut på den ene eller andre måten før etter pave Frans uttalelser. For eksempel da paven foran åpent kamera sa at foreldre måtte søke psykiatrisk hjelp til barna sine hvis de viste homofile tendenser. Vatikanet fjernet setningen i den skriftlige gjengivelsen av intervjuet og lot som om den ikke eksisterte. Eller da paven gikk ut med støtte til en universell basisinntekt – også det ble i ettertid «nyansert» av Vatikanet.

Eller når paven har hatt samtaler med den legendariske journalisten Scalfari – nå 96 år gammel og kjent for aldri å ta notater eller gjøre opptak. I følge Scalfari hevdet paven at Jesus slett ikke var Gud, men kun et menneske, og paven skulle angivelig også ha «avskaffet» helvete. Da gikk Vatikanet ut og sa at det neppe var en troverdig gjengivelse av pavens ord.

Vi får tro at det stemmer. Kanskje er vi denne gangen også bare utsatt for die fröhliche Plauderei des Papstes, som han kalte det, den tyske Die Zeit-journalisten som var med på en av pavens utenlandsturer. (Skrev om det her.)

Eller skal det tolkes slik at fra nå av er katolisisme det en hvilken som helst pave til enhver tid måtte gi uttrykk for til journalister og filmskapere?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s