åndelig kommunion

Gårsdagens melding om messefall i hele Italia var rystende. Men nå er Italia hardt rammet, men jeg håper og ber om at det ikke blir regelen overalt etterhvert som koronaviruset sprer seg. De polske biskopene har gått i motsatt retning. Istedetfor få og overfylte messer, ber de prestene feire enda flere messer, slik at det blir færre deltagere i hver.

En som har funnet sin løsning på spørsmålet, er rektor ved det tyske prestseminaret i Roma, p. Franz Xaver Brandmayr. I et intervju med Vatican News sier han at han er dypt uenig i avgjørelsen om å forby offentlige messer, og at han ikke er alene om det. Han kommer til å feire sin private messe hver dag kl. 18 i seminarets kirke, Santa Maria dell’Anima, og han kommer til å lese bønnene høyt og å preke. Og kommer noen og ønsker kommunion, vil jeg ikke nekte det, sier han. Kirken er åpen fro alle som vil be der. Vi er her for menneskene. Visse forholdsregler må man ta, men vi kan ikke kontrollere alt. Det er en mani å tro at alt lar seg kontrollere, men vi kan ikke kontrollere livet selv, men vi kan legge det i Guds hender.

Så langt rektoren. Men hva gjør man i en situasjon hvor man – av ulike årsaker – ikke kan motta kommunion? Åndelig kommunion er et fullgodt alternativ. Vi er vant til hyppig kommunion – hver gang vi går i messen, noen av oss hver dag. Det har ikke alltid vært slik. Det vokste frem på 1900-tallet, tidligere kunne man motta sakramentet noen ganger i året, og Kirken foreskriver én gang i året som minimum. Åndelig kommunion var en måte å forberede seg på å motta Herrens legeme og blod på et senere tidspunkt.

Åndelig kommunion er blitt aktuelt igjen. I den lille bønneboken står bl.a. følgende om det å motta åndelig kommunion: Gjennom åndelig kommunion holder vi vår kjærlighet og lengsel etter Jesus i eukaristien levende. Vi kan bruke våre egne ord eller følgende bønn:

Min Jesus, jeg tror fullt og fast at du er til stede i det aller helligste sakramentet. Jeg elsker deg over alt, og min sjel lengter etter deg. Siden jeg nå ikke kan motta deg i sakramentet, kom åndelig til mitt hjerte. Jeg forener meg helt med deg, tillat aldri at jeg skilles fra deg. Amen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s