paven i tynn luft

Det skjer noe med pave Frans når han er i tynn luft. Den ene uttalelsen etter den andre skaper forventninger eller ergrelser, alt ettersom. For eksempel da han fløy fra Rio og kom med sitt ikoniske: Who am I to judge? når det gjaldt spørsmålet om homofili, eller nå i går, da han forlot Armenia og på flyturen tilbake sa at kirken måtte be homofile om tilgivelse – hvis det nå var det han sa?

«For oss journalister er NN og pave Frans gaver fra himmelen», sa den tyske journalisten Raoul Löbbert i Die Zeit – (Die fröhliche Plauderei des Papstes) – da paven hadde besøkt Mexico. Personen han sammenlignet paven med var Donald Trump – kanskje ikke den man gjerne vil sammenlignes med, men hvorfor? Jo, de kommer begge med sterke utsagn som man undres over om de i det hele tatt skjønner rekkevidden av. Når det gjelder pave Frans sier han: «Mye av det han sier i disse pressekonferansene over skyene har andre paver sagt før ham – bare skriftlig, og mange ganger med fotnoter, renset for spontanitetens omtrentligheter.»

Det er prisverdig at paven stiller seg åpen for spørsmål fra journalister både i fly og andre steder, samtidig som den muntlige formen skaper overskrifter og  konklusjoner som vanskelig kan trekkes ut fra det han faktisk sa.

Sist gang – i går – hadde paven vært på besøk i Armenia og klart å ergre på seg tyrkiske myndigheter fordi han karakteriske folkemordet på armenerne i 1915 som, nettopp, «folkemord». Han var i et land – en forhenværende Sovjetrepublikk – og besøkte en kirke med røtter tilbake til den tidligste kristne tid.Den armenske kirken har omkring 9 millioner medlemmer, hvorav 3 mill i Armenia.

Kirken er liten, men med en sterk identitet, og størrelsen har ikke noe å si. Den konklusjonen kan i hvert fall trekkes etter pave Frans’ besøk 24.-26. juni. Da gikk pave Frans sammen med Karekin II – side ved side – og under den guddommelige liturgien søndag var paven tilstede, men uten å være hovedperson. Det sier mye – ikke bare om de faktiske økumeniske forhold – men også om pave Frans’ personlige engasjement for kristen enhet.

Som pave Benedikt XVI uttrykte det ved en anledning: «statistikk er ikke vår gud» – størrelse, infrastruktur, bankkonti – er ikke det det dreier seg om. Gud, og den plassen han tar i de troendes liv, er det som teller.

Men så endte turen altså  med et spørsmål om homofili – igjen. Lakmustesten for det liberale samfunn. Det alt koker ned til, liksom. Veldig synd. Pave Frans har et budskap verden trenger; Kristus! Lytt til ham!

 

 

 

Én tanke på “paven i tynn luft

  1. Tilbaketråkk: paven og filmskaperen | AVE CRUX SPES UNICA

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s