dialog som forkynnelse

Helt siden 1956 har dominikanerbrødre og -søstre med virke i muslimske land eller blant muslimer møttes hvert fjerde år for å utveksle erfaringer og lære fra hverandre. I år har de for første gang møttes utenfor Roma. I disse dager avsluttes sesjonen i Indonesia, nærmere bestemt Surabaya. «Fundamentalism and violence as realities of our world»; «The Word and the words of Dialogue» og «Dialogue as bridge-building towards peace» er noen av temaene. 

Dominikanerordenens primære misjon er søken etter sannheten («Veritas», lat., Ordenens motto). Denne søken finner sted i fellesskap og gjennom kontemplasjon (bønn, meditasjon, studier). Fruktene av denne fordypningen blir så delt med andre gjennom forskjellige former for formidling og forkynnelse (skriftlig, undervisning, massemedia, prekener, stille nærvær). Mer om denne konferansen her.

Dominikanerne er nærværende i 126 land verden over, og kom til Indonesia bare for to år siden. Ordenen som ble grunnlagt av den hellige Dominikus for 800 år siden, består av 6000 brødre, hvor flertallet er prester, 3000 nonner, 27.000 apostoliske søstre og 144.000 legmedlemmer, i tillegg mer enn 400 prester som tilhører spesielle prestefellesskap. I Norge er i dag alle grenene av Ordenen representert. Til Norge kom den første gang i 1221 med klostre i Oslo og Trondheim. Ordenen ble gjenetablert i 1921 med opprettelsen av St. Dominikus kloster, Oslo, så fulgte dominikanerinnene på Katarinahjemmet i 1928, Lunden kloster i 1951, dominikanerinnene i Bodø 1953. Legdominikanerne er de som har vært her lengst. De var her allerede da brødrene kom i 1921 – daværende biskop Fallize tilhørte selv Ordenens prestefellesskap.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s