Paven(e) og liberalismekritikken

I dagens BT har Hans Erik Offerdahl en glimrende kronikk om pave Frans og hans kritikk av moderne kapitalisme. Offerdahls poeng er at pave Frans’ kritikk slett ikke er ny, men at det han prediker tvert imot er del av katolsk sosiallære og at han ikke en gang er første mann ut til å hevde det. Og det er helt sant. Andre paver – f.eks. hans to forgjengere – har kritisert en tøylesløs markedskapitalisme i sterke ordelag og faktisk på mange måter bedre og mer inngående enn pave Frans, men det har aldri nådd frem i sekulære medier. Så vi får bare være glade for at vi har en pave som når frem med budskapet!

Helt fra midten av nittenhundretallet av har paver ytret seg kritisk til kapitalismen og markedsliberalismen. Pius IX gikk i sin Syllabus fra 1864 til et veritabelt angrep på alle de moderne «friheter» – ytringsfrihet og samvittighetsfrihet inkludert – det eneste i kritikken som har holdt seg er nettopp kritikken av en tøylesløs kapitalisme – men den ble glemt…

Før ham igjen gikk andre paver i rette med den franske revolusjons frihetsidealer ved å sitere Paulus: «ingen lever for seg selv alene» – frihet er med andre ord et relasjonelt begrep ikke en autonom rettighet – men også den kritikken druknet.

Pave Frans har vunnet medienes hjerter – og godt er det! Lytt til ham!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s