Pave Frans’ perler

Det tyske nettstedet kath.net har hver dag det de kaller «Franziskus-Perle des Tages» – pave Frans’ preken fra samme dag. Hver dag i kapellet i gjestehuset hvor han bor, feirer pave Frans messen sammen med ulike grupper ansatte i Vatikanet – sikkerhetsfolk, gatefeiere, it-folk, og nå i dag ansatte i Vatikanbanken. Han holder alltid en preken over dagens tekster – prekener som utmerker seg med å være enkle, jordnære og Jesus-sentrerte. Lesningene i påsketiden fokuserer på den lille disippelmenigheten som vokser og stadig får nye medlemmer, noe som er bra i og for seg, men som kunne føre til kompromisser for å få tak i enda flere.  Den veien Jesus ber oss om å vandre, og som han har villet for Kirken, er imidlertid en annen: «det er en vei full av vanskeligheter, det er korsets vei, forfølgelsens vei … Og det får oss til å spørre: Hva er da denne Kirken? Vår kirke, som åpenbart ikke er et menenskelig foretak.» Kirken er «noe annet», fortsatte Frans; «disiplene utgjør ikke kirken, de er utsendt, Jesu utsendinger. Og Kristus er sendt av Faderen.» Slik ser vi at «Kirken har sitt utspring der – i Faderens hjerte, hos Faderen som hadde denne ideen … skjønt, jeg vet ikke om Faderen hadde en ‘idé’: Faderen har elsket. Og slik begynte denne kjærlighetshistorien, denne kjærlighetens historie, som allerede er lang og som ennå ikke er til ende. Vi, Kirkens menn og kvinner, er midt i denne kjærlighetshistorien: enhver av oss er et ledd i dette kjærlighetens kjede. Og hvis vi ikke forstår det, forstår vi heller ikke hva Kirken er.» «Kirken vokser ikke av menneskelig kraft. … den vokser som Jesus sa: som sennepskornet, eller som surdeigen i melet, uten støy…. Den vokser alltid langsomt, nedenfra, og hvis Kirken vil berømme seg av sin storhet, oppretter organisasjoner og kontorer, blir byråkrati, står den i fare for å miste substansen, og forvandle seg til en NGO. Men Kirken er ingen NGO. Den er en kjærlighetshistorie!»

Tekstene finnes på engelsk f.eks. på Vatikanradioens sider.

8 tanker på “Pave Frans’ perler

 1. Det er så fint å lese innleggene dine:-)
  Jeg har ikke ord..men du er virkelig en oppdatert person:-).Jeg trodde alle som var i kloster bare brukte tiden til contemplasjon jeg!
  Hva betyr ONG?
  Ja r enig med deg Jesus og kjærligheten r ikke en dans på roser
  Men uten den vet jeg ikkehva jeg skulle ha gjort:-)
  Takk for fint innlegg:-)
  Hilsen Anita

  • Takk skal du ha. Hva gjelder klosterlivet, så er bønn og arbeid fast bestanddel av alle former for ordens- eller klosterliv, og arbeidet varierer alt etter hvor du er og hva du gjør. Når man er dominikanersøster, sånn som jeg, er forkynnelse i vid forstand selve oppgaven, og den skal fortrinnsvis være en frukt av studier og bønn. Contemplata aliis tradere, heter det i Dominikanerordenen, fordyp deg i Gud og bring videre til andre frukten av din fordypning. Så…

 2. Bare en liten kommentar — kath.net er en østerrisk webside og ikke uomstridt siden den beretter ofte veldig tendensiøst — jeg opplever hos dem til dels et språk full av forakt, nesten hatfullt, når de misliker noe eller noen . Bispedømme i Augsburg henviste blant annet at det finnes bidrag fra folk som står nært høyreekstremistiske miljøer (kilde: http://de.wikipedia.org/wiki/Kath.net )

  En god kilde — likt http://www.katolsk.no/nyheter — for tyske katolske nyheter finnes på http://www.kath.de/ som samler aktuelle artikkler om katolsk tro.

  • Takk for kommentar. Kath.net representerer tradisjonell konservativ katolisisme, ingen tvil om det. Men de er etterrettelige i sine rapporter og gjengivelser av offisielle hendelser, ofte med innfallsvinkler som andre informasjonskilder ikke tar med. Sånn sett et verdifullt bidrag for en bred dekning av kirkelige hendelser. Når det gjelder tonen i enkelte av innleggene, kan jeg være enig i at de både er polemiske og tendensiøse, ingen legger skjul på hvor de står eller hva de står for. Det du sier om link til høyreekstreme miljøer dreier seg såvidt jeg har forstått om kommentarfeltene. Man kan bli nedslått av å lese kommentarene i aviser og nyhetstjenester på nett. Der er det virkelig mye søppel.

 3. » Jeg forsto at Kjærligheten bærer i seg alle kall, at kjærligheten er alt, at den favner alle tider alle steder, kort sagt at den er evig !!! MITT KALL ER KJÆRLIGHET !
  Ja, jeg har funnet min plass i Kirken, og det er Deg, min Gud, som har gitt meg denne plassen, i hjertet av Kirken, min mor, skal jeg være kjærlighet. Således skal jeg være alt, og således skal min drøm bli realisert !!!
  Den Hellige Therese av Jesusbarnet
  Therese av Lisieux.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s