Forfalsket religion

Fundamentalisme er forfalsket religion, sa pave Benedikt XVI ved ankomsten til Libanon i går, og i møte med muslimer fra ulike retninger i dag, understreket han at «ekte troende ikke dreper» og ba om at volden måtte opphøre.

Et vesentlig formål med pavens reise til Libanon er å presentere dokumentet Ecclesia in Medio Oriente, Kirken i Midt-Østen, som er resultatet av bispesynoden for Midt-Østen i 2010, og som tar opp Kirkens fremtid i regionen. Ved siden av spørsmålet om religionsfrihet, tar paven også opp andre presserende tema. Blant annet de nye kristne martyrene som kommer fra alle kirker og konfesjoner, og som representerer en sterk økumenisk impuls – «de er levende vitnesbyrd om grenseløs enhet i den herliggjorte Kristus, en forsmak på vår enhet som et folk forsonet i ham». Paven gir sitt bifall til den videre søken etter kristen enhet, og oppmuntrer blant annet til communicatio in sacris, til deling av sakramentene mellom katolikker og de østlige kirker, nærmere bestemt botens sakrament, Eukaristien og sykesalvingen. Han støtter også opp om en felles oversettelse av Fader Vår og om felles Bibelstudier.
Paven applauderer anstrengelsene for å holde i gang interreligiøs dialog, især med jødedom og islam. Han kaller den vestlige kultur en «nobel legering» skapt av jødiske og kristne tradisjoner, og sier også at kristne er blitt utfordret på en god måte av muslimers «hengivenhet og fromhet». Pave Benedikt oppfordrer også til å rette oppmerksomheten mot de nye innvandrerne i regionen. De er ofte «ofre for brudd på lokale lover såvel som internasjonale konvensjoner». Kristne fra land som Filippinene, Korea, Vietnam og Nigeria utgjør en uforholdsmessig stor del av av innvandrerne ti Midt-Østen, ofte konsentrert i Gulfstatene. Man anslår at det er nesten 1 million katolikker i Saudi Arabia alene, hovedsaklig engasjert i husarbeide og oljeindustri. «Katolisismen i området utgjøres i dag i realiteten av innfødte og innvandrede katolikker tilsammen.» En annen bekymring som var sterkt fremme under synoden i 2010 dreier seg om omsorg for kirkelig ansatte og forvaltning av kirkelige ressurser. Kvinners stilling blir også tatt opp, og paven oppfordrer til å styrke kvinners rolle både i det sivilie samfunn, det politiske liv og i kirken. «Jeg ønsker å forsikre alle kvinner om at kirken, i troskap mot Guds plan, arbeider for å fremme kvinners personlige verdighet og likhet med menn som svar på de mange former for diskriminering kvinner utsettes for.» Benedikt insisterer på at kvinners vitnemål skal veie like tungt som menns i kirkelige rettsinstanser i Midt-Østen. Paven priser kirkens institusjoner innenfor undervisning, helse og sosiale tjenester, og ber også om økt offentlig støtte for disse. Han støtter videre en fornyelse av Bibelske studier og fromhet, inkludert en årlig «Bibeluke», og understreker også betydningen av å vektlegge kirkefedrene i katekese og åndelig formasjon som del av den særlige åndelige arv som Østkirkene er bærere av.

(Sammenfatning av John Allens presentasjon «In Libanon, pope mixes bitter and sweet» )

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s